Yleistä

Rantakulman VPK toimii Varsinais-Suomen pelastus­laitoksen sopimuspalokuntana. Toimi­paikkana toimii palokunnan omistama paloasema Piispanristillä Kaarinassa.

Jäsenistöä palokunnan hälytys- nuoriso- ja veteraaniosastossa on yhteensä noin 60 henkeä. Lisäksi yhdistyksellä on lukuisia kannatusjäseniä sekä yhteistyökumppaneita, jotka tukevat palokunnan toimintaa taloudellisesti pienellä kannatusjäsenmaksulla sekä osallistuvat muilla tavoin palokunnan toiminnan tukemiseen.

Rantakulman VPK saa vuosittain pelastuslaitokselta sopimuskorvauksen. Tällä sopimuskorvauksella saadaan pidettyä ajoneuvot liikkeessä, hankittua hieman varusteita ja ylläpidettyä paloasema käyttökuntoisena. Loppurahoitus kerätään kannatusjäsenmaksuilla ja tekemällä vuoden aikana erilaisia paloalaan liittyviä talkootöitä.

Hälytysosasto

Palokunnan sammutusauto (K21) on oman asemansa lähialueen keskisuurissa palotehtävissä ensilähdössä lisäyksikkönä. Saamme näihin tehtäviin hälytyksen samanaikaisesti tehtävään hälytettävien ammattiyksiköiden kanssa.

Muissa tehtävissä toimimme pääsääntöisesti toisen lähdön palokuntana, eli hälytys tehtävään saadaan kun onnettomuuspaikalle tarvitaan lisäapua.

Usein isompien tai useiden päällekkäisten tilanteiden ajaksi alueen lähtövalmiutta tehostetaan miehittämällä sopimuspalokunnan asemia, tällöin puhutaan asemavalmiudesta tai reservistä. Asemavalmiutta ylläpidetään joko omalla asemalla tai vaihtoehtoisesti tekemällä valmiussiirto toiselle asemalle.

Palokunnalla on käytössään nostolavayksikkö (K26), jota voidaan pienen kokonsa ansiosta käyttää ahtaissa paikoissa, joihin isommalla nostolava-autolla ei pääse.

Hälytykset tulevat hälytysosaston jäsenille matkapuhelimeen. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ensimmäisen auton tulee lähteä liikkeelle viiden minuutin sisällä hälytyksestä ja arkipäivisin kymmenessä minuutissa. Yksittäisille palokuntalaisille ei makseta toiminnasta henkilökohtaista korvausta, mutta harrastus sinällään on maksutonta.

Hälytysosastossa voi toimia täytettyään 18 vuotta ja käytyään sammutustyökurssin. Ennen kurssille pääsyä on suoritettava perehdyttämiskoulutus, joka yleensä tehdään harjoittelemalla hälytysosaston mukana.

Palokuntaan liittymiselle ei ole mitään erityisvaatimuksia. Suurin kynnys on yleensä ensimmäinen yhteydenotto. Jos asia kiinnostaa, yhteyttä voi ottaa palokunnan päällikköön tai tulla asemalle harjoitusiltana, jolloin saa lisätietoja.

Nuoriso-osasto

Nuoriso-osastoomme kuuluu 10-16 -vuotiaita nuoria. Tällä hetkellä mukana on noin 15 poikaa ja tyttöä lähialueelta sekä hieman kauempaakin. Toimintaan osallistuva nuori oppii palo- ja pelastustoiminnan perusasioita. Lisäksi nuori oppii monia hyödyllisiä kansalaistaitoja, kuten alkusammutusta ja ensiapua ja sitä kautta saa valmiuksia ja taitoja toimia turvallisesti arkielämän yllättävissä tilanteissa.
Jatka lukemista “Nuoriso-osasto”

Turvallisuus- ja tukiosasto

Rantakulman VPK:n turvallisuus- ja tukiosasto perustettiin 112-päivänä 11.2.2018.  Pääajatuksena on, että osasto toimii lähialueen turvallisuusviestijänä ja lisäksi tukee oman palokuntamme hälytys- ja nuoriso-osaston toimintaa. Jatka lukemista “Turvallisuus- ja tukiosasto”