17.3.2020 Nuoriso-osaston etäharjoitus: Letkukalusto

Harjoitus koostuu tietoiskusta ja erilaisista tehtävistä. Voit valita, mitkä tehtävät teet ja koska. Olette eri-ikäisiä, joten osa tehtävistä on vaikeampia ja osa helpompia.


Tietoisku

Vesi on palokunnan yleisimmin käyttämä sammute. Vettä on helposti saatavilla monista paikoista, se on halpaa, eikä se ole myrkyllistä. Lisäksi veden sammutusvaikutus on tehokas.

Palokunta käyttää letkuja veden siirtämiseksi palopaikalle. Letkuja voidaan liittää toisiinsa liittimien avulla. Yhden letkun pituus on 20 metriä. Erilaisiin käyttötarkoituksiin on olemassa letkuja erilaisilla halkaisijoilla. Letkun halkaisija on yleensä 39 mm, 51 mm, 76 mm tai 110 mm.

Letku voidaan pakata käyttötarpeen mukaan. Yleisimmät letkupakkaukset ovat rulla, kieppi ja letkulaukku tai -kehikko.

Rulla

Letkurullassa letku on rullattu toisen liittimen ympärille siten, että toinen liitin jää ulos. Rulla puretaan ottamalla letku pystyyn käteen ja pudottamalla päällimmäinen letkukerros vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle. Rulla on varastopakkaus. Letku lähetetään huoltoon rullalla ja se tulee huollosta rullalla. Rullan purkaminen on hidasta, joten se ei sovellu hälytyskäyttöön.

Kieppi

Letkukiepissä kummatkin liittimet ovat kiepin ulkopuolella. Kieppi voidaan selvittää heittämällä. Kieppiä voidaan käyttää esimerkiksi harjoituksissa ja kilpailussa, kun letku halutaan ottaa nopeasti käyttöön.

Letkulaukku

Letkulaukkuja säilytetään autossa. Meillä yhdessä laukussa on joko kaksi 39 millimetrin letkua valmiiksi yhteenliitettyinä tai yksi 76 millimetrin letku. Letkujen määrä laukussa vaihtelee eri autoissa ja laukkujen sijaan voidaan käyttää letkukehikoita. Letku voidaan selvittää laukusta kahdella tavalla, joko ottamalla kiinni liittimestä ja vetämällä letku pois laukusta tai jättämällä liitin pois laukusta ja kantamalla laukkua eteenpäin, jolloin letku purkautuu.

Paineletkujohdot jaotellaan käyttötarkoituksensa mukaan kolmeen ryhmään:

  1. Työjohto liitetään suihkuputkeen ja sen avulla sammutetaan palo.
  2. Pääjohto liitetään pumpulta vuorojakoliittimelle.
  3. Syöttöjohto liitetään lisäveden lähteeltä pumpulle.

Tehtävät

Tunnistustehtävä

Yhdistä kuva ja nimi. Kerää kirjaimet numerojärjestyksessä ja saat tarkastussanan.


Arviointi- ja laskutehtäviä

  1. Kuinka pitkä yksi letku on? Arvioi matka pihalla tai kotona.
  2. Maastopalo on 420 metrin päässä tiestä. Kuinka monta letkua tarvitaan tieltä palopaikalle?
  3. Arvioi kuinka pitkä matka sinun kotonasi on lähimmältä parkkipaikalta olohuoneeseen. Montako letkua matkalle tarvitaan?

Letkun käsittely – totta vai tarua

Päättele jokaisen väitteen kohdalla, onko se totta vai tarua. Ota kirjain talteen. Kirjaimista muodostuva tarkastussana kuuluu letkukalustoon ja suojaa letkua.


Pähkinä

Yhdistä viivalla autot, yhdistä viivalla letkurullat ja yhdistä viivalla letkukiepit. Viivat eivät saa mennä ristiin ja viivojen tulee pysyä laatikon sisäpuolella. Viivojen ei tarvitse olla suoria.


Kuntohälytys

Tee kuntohälytystehtäviä vain terveenä!

Kuinka pitkä letku olikaan? Mittaa (tai arvioi) matka pihalla kentälle tai vastaavaan paikkaan, jossa on hyvin tilaa. Lämmittele ennen hyppimistä.

  • Monta loikkaa tarvitset matkalle?
  • Monta tasahyppyä tarvitset matkalle?
  • Jaksatko hyppiä matkan yhdellä jalalla? Onko oikealla ja vasemmalla jalalla yhtä helppoa hyppiä?

Erikoistehtävä: Rantakulman VPK:n vuosipäivä

Rantakulman VPK täyttää tänään vuosia. Kuinka monta vuotta Rantakulman VPK täyttää?

Voit lukea nettisivulta Rantakulman VPK:n nuoriso-osaston historiasta.

Miten nuoriso-osaston toiminta on muuttunut?